Wedden op Basketbal

basketbalEen sport die niet overmatig populair is in Nederland, is basketbal. Toch wordt het weldegelijk gespeeld in Nederland, en zeker het wedden op basketbalwedstrijden wordt genoeg in de praktijk gebracht. Het wedden op basketbal is een van de meest eenvoudige manieren van het wedden op sportwedstrijden. Net als bij voetbal wordt het puntenaantal van de wedstrijd gebruikt om weddenschappen af te sluiten. Als je bekent bent met voetbalwedden dan kun je ervan uit gaan dat je ook met het wedden op basketbal overweg kunt. Het is algemeen bekend dat basketbal haar roots vindt in Amerika. Hier kwam het eigenlijk heel plotseling op, als een uit de hand gelopen spel dat algauw bij een enorme hoeveelheid mensen aansloeg.

Het begon allemaal bij een Amerikaanse sporttrainer die in de winterstop niet wilde stoppen met het trainen van zijn team. Daarom besloot hij om binnen een balspel met zijn team te gaan doen. Hij zoog het concept van basketbal uit zijn duim, en algauw werd het spel algemeen bekend in de wijde omgeving. Dit liep zodanig uit de hand dat het overzees een bekende sport werd, en uiteindelijk is elk land ter wereld bekend geworden met basketbal. Desondanks staat basketbal natuurlijk nog altijd bekend als een sport die het meest in Amerika wordt gespeeld.

Amerikaans succes

De Verenigde Staten is niet alleen de plek waar het meeste basketbal wordt gespeeld, maar het is ook de plek waar het meest wordt gewed op basketbalwedstrijden. Dit is natuurlijk logisch, aangezien men hier ook het meest bekend is met de sport en men zich er hier over het algemeen meer mee bezighoudt. Hierdoor kunnen deze Amerikanen vaak ook beter inschatten welke partijen meer kans maken om te winnen en welke teams dit waarschijnlijk niet zullen doen.

Opbouw van een basketbalwedstrijd.

Omdat basketbal in de Verenigde Staten het meest prominent is, zullen we ons ook focussen op het wedsysteem in dit land. De Verenigde Staten kennen drie grote competities waar het in feite allemaal gebeurt. Ten eerste is er de competitie die eigenlijk het meest belangrijk is, de NBA (National Basketball Association).  Deze is eerst opgedeeld in ‘conferenties,’ die ook weer opgedeeld zijn in drie divisies. Deze zijn dan elk weer opgedeeld in vijf teams. Vooral de NBA is erg belangrijk binnen weddenschappen. Hier wordt het meeste geld op ingezet en hier worden dan ook de grootste geldbedragen gewonnen. Naast de NBA is er nog de WNBA. Dit is competitie voor vrouwen. Als laatst is er nog de NCAA, wat de collegecompetitie is.

Inzoomen naar je eigen omgeving

Natuurlijk is het helemaal niet nodig om je te focussen op de Amerikaanse basketbalwereld. Hier is echter wel het grote geld te verdienen. Ook voor Nederlandse basketbalcompetities zijn er echter weddenschappen gaande. Hier valt natuurlijk ook best een centje te verdienen, en bovendien is het begrijpelijk dat dit je meer aanspreekt. Er zijn dan ook genoeg Nederlanders die het prefereren om te blijven focussen op het binnenland in hun weddenschappen. Dus vind je favoriete bookmaker en wed op het team van jouw keuze.

De beste bookmakers om te wedden op basketbal

Het basketbalveld.

Het basketbal veld heeft, net als een voetbalveld, een rechthoekige vorm. Aan beide kanten van het veld hangt op 10 feet (+- 3 meter) een basket. Dit is een ring waar de spelers de basketbal doorheen werpen. Onder de basket loopt een lijn die de “bucket” aangeeft. Dit is een gebied waar de verdedigende spelers zich niet langer dan drie seconden mogen bevinden. Iets daarbuiten is loopt nog een lijn. Vanaf deze lijn worden de vrije worpen genomen. Iedere gescoorde vrije worp levert het team 1 punt op. Niet iets verder naar buiten ligt de driepunts-lijn. Wanneer een speler buiten deze lijn de basketbal door de basket weet te werpen krijgt het team hier 3 punten voor. Opmerkelijk is dat de 3 punts-lijn in de NBA verder van de basket ligt dan tijdens Europese evenementen. Basketbalveld - BetGratis.nl

Het scoren van punten.

Wanneer een speler de basketbal door de ring van de tegenstander weet te werpen krijgt het team 2 punten. Wanneer dit gebeurt vanaf de zogenaamde driepunts-lijn, dan krijgt het team 3 punten. Wordt er een vrije worp gescoord dan krijgt het team 1 punt. Een vrije wordt wordt toegerekend aan een team wanneer de verdedigende partij een fout maakt op een speler die probeert te scoren. Wanneer de fout gemaakt wordt binnen de driepunts-lijn krijgt de speler 2 vrije worpen. Gebeurt dit buiten de driepunts-lijn dan krijgt de speler 3 vrije worpen.

De wedstrijd.

Een basketbalwedstrijd is opgedeeld in 4 kwarten. In de NBA duurt één kwart 12 minuten, in Nederland is dit meestal 10 minuten. Na het spelen van twee kwarten wisselen de partijen van kant. Tijdens deze wissel is er een pauze van 15 minuten. Het aanvallende team krijgt 25 seconden de tijd om vanaf beginpositie (in de bucket)  de basketbal in de basket van de tegenstander te werpen. Wanneer de basketbal niet binnen 25 seconden de ring van de tegenstander raakt gaat de beurt automatisch over naar de andere partij.
De meest voorkomende methode van het wedden van basketbal houdt het punt spread, dat is een handicap de bookmakers zij een team dat beide teams gelijk zijn in termen van weddenschappen te maken. Voor een nadere toelichting op het punt spread zie Inleiding tot Spreads Point.

Met het punt spread, het team zal naar verwachting om te winnen worden genoemd de favoriet, terwijl het team zal naar verwachting verliezen de underdog zal worden genoemd. Het team verwacht om te winnen geeft, of legt, wijst op het team zal naar verwachting verliezen voor de weddenschap.

Als de Celtics spelen de Knicks, zouden de meeste gokkers inzetten op de Celtics om het spel te winnen. Maar zeg het punt spread zal de Celtics een 10-punts favoriet te maken.

Mogelijkheden om te wedden op basketbal.

Moneyline:
Je zet op één van de teams in dat zij de wedstrijd zullen winnen. De mogelijk extra tijd wordt meegenomen in de moneyline weddenschap. Een mogelijk gelijkspel wordt niet meegenomen in een moneyline weddenschap, hierdoor zijn de odds iets lager.

Wedden op de winnaar:
Wanneer je voor de hogere odds wed, wordt ook gelijkspel meegenomen. Mogelijk extra tijd wordt hierin niet meegenomen. In de NBA komt een gelijkspel regelmatig voor, wanneer je dus wilt wedden op de NBA kun je hiervoor kiezen. Neem je dit risico liever niet? Dan kun je beter wedden op de moneyline.

Eerste punt:
Voor de mega snelle gokker, je sluit een weddenschap af op de manier dat het eerste punt gescoord wordt. 1,2 of 3-punter?


Wedden op de rust:
Je kunt een weddenschap afsluiten op het team dat met de rust voorstaat, of dat er een gelijk aantal punten is voor beide teams.

Eerste team bij de 20:
Je sluit een weddenschap af op het team dat als eerste 20 punten weet te verzamelen. Deze vorm van wedden is vooral populair bij speler die even snel een gokje willen wagen. Dit punten aantal wordt geregeld al in het eerste kwart behaald.

Wedden op kwartwinnaar:
Je kunt een weddenschap afsluiten op het team dat in een bepaald kwart de meeste punten scoort. Omdat dit per kwart enorm kan variëren zijn de odds vaker een stuk hoger. Bij een even aantal punten voor beide teams zal word je inzet in je account terug gestort.

TIP: Kijk niet alleen naar de grote NBA wedstrijden. Binnen Europa worden ook veel basketbal wedstrijden gespeeld. Het Europees Kampioenschap is hier een voorbeeld van. Het is lang niet gek dat je op deze wedstrijden soms hogere odds tegenkomt dat bij een NBA wedstrijd. Vergeet daarnaast niet dat er tijdens een basketbalwedstrijd soms meer dan 200 punten gescoord kunnen worden. Om je risico te verlagen kan het helpen zo nu en dan ook live te wedden.

Exclusieve Bonussen

Ben je klaar voor de weddenschap op basketbal? Dan zijn hier in ieder geval 4 bookmakers met een goede bonus. Dit geeft je alvast een zetje in de rug tijdens je (eerste) weddenschap op basketbal.