Wedden op Honkbal

Wedden op honkbalDe honkbalsport, baseball in het Engels, is een ongekend populaire sport die vooral beoefend wordt in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en in delen van Azië. Honkbal is een van de meest beoefende sporten ter wereld. In de Verenigde Staten worden veel competities gehouden en als afsluiting van het seizoen worden de World Series gespeeld. Behalve een grote nationale sport in met name Noord-Amerika, is honkbal ook erg populair in andere delen van de wereld en wordt er ook een WK en EK georganiseerd. Naast de sport neemt ook de populariteit van het wedden op honkbal steeds meer toe.

Honkbal heeft jaren op het programma gestaan van de Olympische Spelen, maar is sinds 2012, tot grote teleurstelling van de fans natuurlijk, daar geen onderdeel meer van. De belangrijkste reden om honkbal van het Olympisch programma te halen, was het feit dat er nauwelijks een vrouwencompetitie bestond (vaak gespeeld in de vorm van softbal) en dat er sprake was van grootschalig drugsgebruik binnen de sport. Bovendien kregen de spelers van de Major League Baseball (MLB), de Amerikaanse honkbalcompetitie, nauwelijks de mogelijkheid van hun clubs om deel te nemen aan de Spelen, waardoor een van de beste landen ter wereld waar deze sport massaal beoefend wordt, zou ontbreken of in ieder geval niet met zijn beste team naar buiten zou kunnen treden. Als je direct wilt wedden op honkbal, neem dan eens een kijkje bij een van de volgende bookmakers.

De beste bookmakers om te wedden op honkbal

Spelers en benodigde materialen

Honkbal wordt gespeeld met negen spelers per team, dat bestaat uit een werper (pitcher), een achtervanger (catcher), vier infielders en drie buitenvelders. Drie infielders staan op de honken, de vierde persoon is korte stop. De selectie kan uit maximaal 24 spelers bestaan die tijdens de wedstrijd vrij gewisseld mogen worden, hieraan zitten geen beperkingen. Het is ook erg makkelijk om meer werpers in de selectie van het team te hebben omdat je dan een vervanger hebt, indien er eentje geblesseerd is. Voor het spelen van honkbal zijn nogal wat verschillende materialen nodig, zoals ballen, handschoenen en knuppels. De knuppels worden gemaakt van hout of aluminium. De bal is aan de buitenkant van leer en de kern is gemaakt van rubber of kurk. Hier tussenin zit katoen of wol, zodat de bal beter stuitert en stevig genoeg is om hard tegen aan te slaan.

Handschoenen en beschermende materialen

Honkbal handschoenen worden gemaakt van leer en hebben een voering van wol aan de binnenzijde. Handschoenen worden voor zowel rechtshandige als linkshandige spelers gefabriceerd en kunnen verschillen naarmate het doel waar ze voor gebruikt worden. De handschoen van een veldspeler is bijvoorbeeld anders dan die van de catcher. De laatste heeft een wat groter model met een versteviging erin omdat hij de harde ballen goed dient te kunnen vangen. Er worden ook beschermende materialen gebruikt bij het honkbal. De mannen dragen een toque, en de slagman draagt een helm die minimaal 1 oor beschermt. De catcher is het best beschermd bij honkbal, hij draagt been- en kniebeschermers en een bodyprotector pak dat hem beschermd tegen de harde ballen. Hierin zit zijn complete bovenlichaam ingepakt met uitzondering van zijn armen en de schouder van de arm waarmee hij de bal gooit. Ook draagt de catcher een helm met een gezichtsmasker zodat hij niet recht in het gezicht geraakt kan worden. Het moge duidelijk zijn dat de catcher op de gevaarlijkste plek in het veld staat.

Honkbal in verschillende landen

Verenigde Staten

De vroegste verwijzing naar het spel honkbal in de Engelstalige literatuur is terug te vinden in een Amerikaans boek uit 1791, maar verder lopen de theorieën over het ontstaan van de sport nogal uiteen. Het meest plausibele verhaal is dat honkbal een sport is die is voortgekomen uit verschillende oude Engelse sporten. De eerste regels voor het spelen van de sport stammen uit 1796. Bij de sport honkbal zoals we deze tegenwoordig kennen, werden de regels voor de eerste keer gedocumenteerd in 1845. In dat jaar werd ook in de Verenigde Staten de eerste honkbalvereniging opgericht, aanvankelijk alleen voor kinderen, maar na het aanpassen van de regels werd de sport ook voor volwassen spelers beschikbaar. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd honkbal ongekend populair onder de soldaten als tijdverdrijf. Er werd ook een competitie georganiseerd en na het einde van de oorlog namen de soldaten het spel mee naar de verschillende delen van het land. In 1865 werd de American Baseball Corporation opgericht en elf jaar later werd de amateursport gescheiden van de professionals. In 1902 volgde de oprichting van de Major Leagues.

Nederland

In het begin van de 20ste eeuw werd honkbal ook populair in Nederland. In 1911 werden hier de eerste wedstrijden gespeeld en elf jaar later ging de eerste competitie in het honkbal van start. De Koninklijke Nederlandsche Honkbalbond zag het daglicht in 1912 in Amsterdam, maar desondanks is Haarlem de honkbalhoofdstad van ons land. Na de eerste Haarlemse Honkbalweek in 1961 werd hier dan ook het eerste honkbalstadion van ons land gebouwd. Nederland heeft bepaald geen onverdienstelijke staat van dienst als het op honkbal aankomt. Een groot aantal spelers van het Nederlandse team is afkomstig van de Antillen, waar de sport enorm populair is. Mede dankzij deze spelers doet Nederland het erg goed in het honkbal. Nederland behoort de laatste decennia zelfs tot de honkballanden die zich kunnen meten met de wereldtop. Op het WK in 2011 wist Nederland zelfs de finale te winnen en werd daarmee als eerste Europese land gekroond tot wereldkampioen in het honkbal.

Opbouw van een honkbalwedstrijd

Een honkbalwedstrijd wordt gespeeld met 9 spelers per team. De wedstrijd bestaat uit 9 innings, elk bestaand uit twee speelhelften. In de eerste helft van een inning is de ene ploeg aan slag en verdedigt het andere team, in de tweede helft is de situatie omgekeerd. Wanneer een speler geslagen heeft, mag hij een poging doen om het eerste honk veilig te bereiken, zonder dat hij uitgetikt of uitgebrand wordt door een veldspeler van het andere team. Uittikken gebeurt wanneer een veldspeler van de tegenpartij de slagman of loper van de andere partij letterlijk met de bal in zijn hand, aanraakt. Er is sprake van uitbranden als de loper het volgende honk niet eerder weet te bereiken dan de honkman van de tegenpartij er op staat met de bal. Er mag slechts één speler tegelijk op een honk staan. Dus als alle honken bezet zijn, wanneer de volgende slagman aan bod komt, moet er bij een slag verplicht gelopen worden. Dit betekent dus dat er meer punten behaald kunnen worden, maar dat de kans ook groter is dat er iemand uitgetikt wordt.

Vangbal en het stelen van een honk

Wanneer de slagman een bal slaat die door een speler van de tegenpartij gevangen wordt, een vangbal dus, dan mag er niet doorgelopen worden naar een volgend honk. Is de speler al daar naartoe op weg, dan dient hij om te keren en terug te gaan naar het honk waar hij vandaan kwam. De slagman is in dat geval ook uit. Als een slagman op het punt staat om te slaan, mag een honkbalspeler die op een honk staat, wel proberen een honk te stelen. Dit houdt in dat de speler al begint te lopen voordat de bal überhaupt geslagen is. Lukt het hem om het volgende honk veilig te bereiken, dan heeft hij dat gestolen maar indien de veldspeler hem uittikt, is dat uiteraard niet gelukt. In het geval van een vangbal, is het stelen van een honk dus niet toegestaan, maar mag de slagman ook niet lopen naar het eerste honk.

Nederlands nationale team

Er zijn een groot aantal spelers die voor het Nederlandse nationale team zijn uitgekomen, maar deze zijn niet allemaal even bekend. Het nationale team van ons land wordt samengesteld uit spelers die afkomstig zijn uit Nederland zelf maar ook uit spelers afkomstig van de Antillen en Aruba, waar deze sport populairder is dan in Nederland zelf. De competitie in Nederland in het honkbal is er eentje van zeer hoog niveau en daaraan nemen met name semiprofessionele spelers en amateurs deel. Spelers afkomstig van de Antillen maar ook uit Nederland beoefenen ook vaak honkbal op de universiteiten in de Verenigde Staten. Als het goede spelers zijn, kunnen ze hiervoor ook vaak een sportbeurs krijgen.

De bekendere Nederlandse spelers hebben vaak in de Amerikaanse competitie gespeeld en ontlenen daaraan hun bekendheid. We noemen er hier een aantal uit vroegere tijden: Bert Blijleven, Andre Kraan en Hudson John, maar er zijn er uiteraard nog veel meer.  Nederlandse honkballers die eind 20ste eeuw in de publiciteit kwamen, zijn bijvoorbeeld Johnny Balentina, Dirk van het Klooster en Tjerk Smeets, maar dat zijn maar een paar namen terwijl er nog veel meer spelers te noemen zijn.

Platen en honken

Op een honkbalveld vind je een speciale plek voor de pitcher, dit is degene die de bal aangooit voor de slagman. De pitcher staat op een speciale plaat, waarvandaan hij de bal aangooit. De bal dient gegooid te worden tussen de kniehoogte en de schouderhoogte van de slagman en moet over de slagplaat heen gaan. Wanneer dat niet het geval is, wordt de bal wijd gegeven. Bij vier keer wijd mag de slagman, zonder de bal te hebben geslagen, vrij naar het eerste honk lopen. Als de bal goed gegooid wordt en de slagman mist, is het een slag.

Bij drie gemiste slagen is de slagman uit en mag niet meer lopen en moet terug op de bank aansluiten. Wanneer de slagman de bal wel goed raakt, mag hij beginnen te lopen. Sommige slagen zijn zo hard, dat de bal uit het terrein geslagen wordt. Dan betekent dat de slagman alle honken aan kan doen en zo zijn hele rondje kan lopen, zonder dat hij uitgetikt of uitgebrand kan worden. Hij maakt in dat geval een home run. Als er nog meer spelers een aantal honken bezet houden, krijgen zij dan ook de gelegenheid om binnen te komen op de thuisplaat en een punt binnen te halen voor hun team.

Vorm van het veld bij honkbal

Een honkbalveld ziet eruit als een soort trechter, waarbij de slagman met daarachter de catcher in het uiterste puntje staan. Op het veld zelf heb je drie honken nodig en een thuisplaat. De thuisplaat is feitelijk het vierde honk en als je dat passeert zonder uitgebrand of uitgetikt te worden, ben je binnen en heb je een punt gescoord voor je team. Je kunt alleen punten behalen als jouw team aan slag is. Behalve de honken heb je een plaat nodig waar de pitcher op staat en een plaat voor de catcher. Dit is de speler van de tegenpartij die achter de slagman zit en de bal op dient te vangen wanneer de slagman deze niet raakt. Wanneer het een geldige slag is, kan de catcher als hij de bal gevangen heeft, deze ook zo snel mogelijk doorspelen naar een van zijn teamgenoten, zodat deze kan proberen een speler van de tegenstander uit te gooien of te tikken, die probeert om een honk verder te komen.

honkbalveld

Invitatietoernooien en internationale toernooien

Er worden overal ter wereld honkbaltoernooien gehouden maar in de Verenigde Staten waarschijnlijk wel de meeste. In Nederland en België worden ook verschillende toernooien gespeeld, zoals het invitatietoernooi de Haarlemse Honkbalweek. Een ander voorbeeld van zo’n toernooi is het World Port Tournament in Rotterdam. Voor deze invitatietoernooien worden nationale honkbalteams van andere landen uitgenodigd om te spelen tegen het Nederlandse team. In eerdere jaren zijn ook Amerikaanse college honkbalteams hiervoor uitgenodigd. Behalve invitatietoernooien zijn er veel internationale toernooien in de honkbalwereld. Hieronder vallen een EK en WK, maar ook de World Series, de World Baseball Classic en de Intercontinental Cup.

Het wereldkampioenschap baseball wordt eenmaal in de twee jaar en vanaf 2013 georganiseerd door de honk- en softbalbond WBSC. Vanaf 2015 wordt het Premier 12 toernooi als het WK honkbal beschouwd. Het eerste WK voor mannen werd reeds in 1938 georganiseerd, het eerste voor vrouwen vond pas vele jaren later plaats in 2004. Het Europees Kampioenschap honkbal wordt om het jaar gehouden en wordt georganiseerd door de Europese Honkbalfederatie. Nederland is met 22 Europese titels de koploper in de Europese strijd, gevolgd door Italië met 10 titels. Het eerste EK honkbal werd in 1956 georganiseerd in België en had toen vier deelnemende landenteams.

World Series, World Baseball Classic (WBC) en Intercontinental Cup

De World Series in het baseball in de Verenigde Staten is een toernooi waarin de kampioen van de Major League Baseball het opneemt tegen de kampioen van de American League. Er worden zeven wedstrijden gespeeld waarbij degene die vier keer wint, als overwinnaar uit de bus komt. Het is een toernooi dat gehouden wordt onder honkbalteams uit uitsluitend de Verenigde Staten en Canada, het is geen wereldkampioenschap. Van de inmiddels 112 World Series die gehouden zijn in deze sport, zijn er 64 gewonnen door een team uit de American League. De winnaar krijgt als prijs de World Series Trophy en de World Series Ring. De WBC wordt eenmaal in de vier jaar georganiseerd en is een internationale wedstrijd voor landenteams. Aan dit toernooi doen ook profspelers uit de Major League Baseball mee. In de strijd om de Intercontinental Cup wordt honkbal gespeeld tussen landenteams die afkomstig zijn uit landen die zijn aangesloten bij de wereldhonkbalbond. In eerste instantie werd het om de twee jaar gehouden, later om de vier jaar.

Eerste keer wedden op de honkbalsport

De honkbalsport kent ook in Europa een groeiende populariteit. In de Major League Baseball worden enorm veel wedstijden gespeeld. De mogelijkheid bestaat om te wedden op honkbalwedstrijden die in Nederland gespeeld worden, maar je kunt ook gemakkelijk online wedden op wedstrijden in de VS. Wanneer je voor de eerste keer een weddenschap wilt afsluiten kun je dat bij een bookmaker of wedkantoor online doen. Zij hanteren vaak een systeem van zogenaamd gratis wedden waarbij je de eerste inleg weer terugkrijgt in de vorm van een bonus. Deze bonus dien je dan weer te gebruiken om nieuwe weddenschappen af te sluiten bij hetzelfde wedkantoor. Als je een goede site zoekt omdat je graag wilt wedden op de sport, kun je ook proberen om op baseball te zoeken, veel sites zijn namelijk in het Engels.

Wedopties

Er zijn veel opties waarop je kunt wedden bij een honkbalwedstrijd zoals bijvoorbeeld de juiste uitslag, het aantal homeruns dat in een wedstrijd geslagen wordt, het resultaat van de wedstrijd voor of na de extra innings, enzovoort. Het is verstandig om van tevoren goed uit te zoeken welke teams goed zijn, welke spelers dat jaar pieken en wat de eerder behaalde resultaten zijn. Zoals bij iedere sport waarvoor je een weddenschap wilt afsluiten is het verstandig om je er eerst goed in te verdiepen voordat je begint. Als je de sport goed volgt en goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, dan vergroot dat ook je winstkansen wanneer je een gokje besluit te wagen.

Wanneer je besluit te wedden op wedstrijden uit de MLB in de Verenigde Staten, dan heb je bijvoorbeeld al de keuze uit twee subdivisies, de National en de American League. Er spelen 15 teams in iedere divisie en dat betekent dat ze in een heel seizoen samen goed zijn voor bijna 2500 wedstrijden, keus genoeg dus! Als je een favoriete ploeg of speler hebt, is het natuurlijk extra spannend om daarop te wedden want dan kun je behalve de wedstrijd volgen, ook zelf meedoen met je weddenschap. Gokken op een live wedstrijd is ook mogelijk in het honkbal.

Exclusieve bonussen

Opzoek naar de hoogste bonussen van dit moment? Dit is de top 4 van bookmakers met de hoogste bonussen.