Wedden op Golf

wedden op golfGolf is een individuele sport die gespeeld wordt door een kleine bal weg te slaan met een golfclub, met het doel deze in zo min mogelijk slagen in het daarvoor bedoelde kuiltje (put) te slaan. Het is niet helemaal duidelijk wanneer deze sport ontstaan is en in welk land maar het is een sport die in een vergelijkbare vorm al sinds vele eeuwen bestaat. De versie van golf zoals we deze tegenwoordig kennen en waarbij gebruik gemaakt wordt van een klein hard balletje, is in Schotland ontstaan. Voor het spelen van golf mag de speler maximaal 14 clubs meenemen, welke dat zijn, is zijn eigen vrije keuze. Er zijn veel verschillenden clubs op de markt: bijvoorbeeld een driver, fairway woods, hybride clubs, ijzers, of een putter (die gebruikt wordt wanneer de bal bij de laatste slag geput moet worden in de hole). Welke club je het beste voor een bepaalde slag en in welke situatie gebruikt, bepaalt de speler zelf. Verder heb je uiteraard een aantal golfballen nodig. Liefst meer, want er zijn ook situaties waarin je de bal kwijt kunt raken, doordat deze in een bos of in een zogenaamde bunker (een grote, vaak speciaal voor het golfterrein uitgegraven kuil met veel zand erin) of in het water belandt en dan is deze bal verloren. Vanuit de bunker kun je vaak nog wel slaan, maar dat is natuurlijk niet erg ideaal om de bal daaruit te moeten halen.

De beste bookmakers om te wedden op Golf

Praktische benodigdheden

Ook heb je een tee nodig, dat is het afslagpunt waar je de bal aan het begin van de hole oplegt. Een marker kan ook handig zijn, die gebruik je om op een bepaald punt neer te leggen waar de bal terechtgekomen is, mocht je deze bijvoorbeeld even schoon willen maken omdat de bal vies geworden is of nat. Praktische zaken als een boekje en een pen om het aantal slagen te noteren zijn natuurlijk ook handig. Kleding is deels voorgeschreven in golf: een spijkerbroek en een shirtje is veelal not done op de meeste golfbanen, maar de meeste spelers hebben hun eigen stijl en die wordt dan ook uitgedrukt door het soort kleding dat ze dragen. Hierbij moet gedacht worden aan een poloshirt, golfschoenen, golfhandschoenen en een (veelal) lange broek. De tijd dat de meeste spelers een geruite broek droegen, is wel voorbij, maar dat zie je nog wel. Golf begon ooit als een sport voor de elite, maar wordt tegenwoordig ook door de ‘gewone’ burgers gespeeld.

Golfterrein en techniek

Golf wordt gespeeld op een terrein dat meestal uit 9 of 18 holes bestaat. Iedere hole bestaat uit een tee, een fairway en de green. De tee is de afslagplaats waar vandaan de golfspeler de bal zo ver mogelijk in de richting van de put probeert te slaan. De fairway is aan het einde van de hole, daar waar de bal geput dient te worden. Tussen de tee en de fairway in ligt de zogenaamde green, dat is veelal een gedeelte van gras dat extra gemaaid is zodat je kunt zien waarheen de bal geslagen dient te worden. In Nederland heb je, om te mogen spelen op de meeste golfbanen, een zogenaamd Golfvaardigheidsbewijs nodig, een GVB. Dat is niet overal het geval, maar op veel plaatsen wel. Golf is niet alleen een sport waarbij je makkelijk en sportief dient te bewegen, het is ook belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over een bepaalde slag en de techniek van het slaan goed beheerst, hiervoor is zeker wel training en oefening vereist. Talent en aanleg is ook belangrijk bij golf maar bepaalde manieren van slaan en de houding kunnen ook aangeleerd worden.

Handicap en benodigde clubs

In tegenstelling tot professionele golfers, hebben amateurspelers een Handicap. Dit is het aantal slagen dat je meer nodig hebt dan de par die voor een bepaalde hole is vastgesteld. Stel, het aantal slagen voor de hole bedraagt par 3, en jij hebt er vijf slagen voor nodig om de bal te kunnen putten, dan is je handicap 2. De handicap wordt bepaald door alle holes bij elkaar op te tellen. Als je tegenstander een hogere handicap heeft dan jij, kan van tevoren berekend worden wat het verschil is en wordt daar rekening mee gehouden bij de start. Anders zou de wedstrijd een oneerlijk verloop kunnen hebben en heeft de speler met de hoogste handicap geen enkele kans om te winnen. Voor het afslaan van de bal van de tee gebruiken de meeste golfers een speciale club, de driver. Deze is speciaal ontwikkeld om de bal zover mogelijk vanaf de tee te kunnen slaan, hetgeen wel gemakkelijk is omdat de meeste holes een behoorlijke lengte beslaan. De speler kan de 14 clubs die hij bij golf bij zich mag hebben zelf dragen, maar in het professionele circuit hebben de meeste spelers een caddie die de spullen voor hen draagt tussen de hindernissen in. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een golfkarretje om de afstanden tussen de hindernissen te overbruggen.

Regels in de golfsport

In de golfsport gaat het om de zogenaamde Professional Average Result (par). Dit is het aantal slagen dat van tevoren bepaald is dat je voor een hole nodig hebt om de bal vanaf de tee in de hole te krijgen. Alle slagen die je meer nodig hebt, gelden dan als boven par. Uiteraard bestaan er ook regels binnen de golfsport om alles in goede banen te kunnen leiden. Er bestaan twee spelvarianten: strokeplay, hierbij is degene die het minste aantal slagen nodig heeft om alle hindernissen af te leggen, de winnaar van het spel. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de handicap van de spelers. De andere variant is matchplay, hierbij spelen twee personen tegen elkaar en telt de winst per hole. Als de ene speler de eerste hole wint, en de andere de tweede, dan staan ze op dat moment dus gelijk. Bij een gelijke stand aan het einde van de wedstrijd, wordt er een play off gespeeld, waarmee bepaald wordt wie de winnaar is. Professionele golfspelers spelen over het algemeen de strokeplay versie van golf.

golfbaan

Terminologie

Veel gebezigde termen uit de golfsport zijn de volgende:

  • Par: het aantal slagen dat van tevoren vastgesteld is dat een gemiddelde speler nodig heeft om alle hindernissen op een golfbaan uit te kunnen spelen. Par is afgeleid van het Latijnse woord voor gelijk. De par wordt berekend door het aantal slagen dat men denkt dat je nodig hebt om een golfbal van de tee in de put te slaan op te tellen bij 2. Dit is onder andere afhankelijk van de lengte van de baan en de ligging van de obstakels en de plek waar je de bal kunt putten. Hoe moeilijker de hole, hoe hoger de par zal liggen.
  • Hole-in-one. Hierbij slaat de speler in één slag de golfbal vanaf de tee in de put. Dit is een knap kunstje, want de afstand tussen de afslag en de eindbestemming van de bal is bij golf vaak erg groot en je kunt bij het begin van de hole alleen de vlag zien, die als markering fungeert. Vaak zijn er extra prijzen te winnen als je een hole-in-one slaat.
  • Condor: hierbij gebruik je vier slagen onder par. Is de par bepaald op 3, dan kun je nooit een condor slaan.
  • Albatros: in dit geval heeft een golfspeler drie slagen minder nodig dan de gemiddelde par. Is een par voor een bepaalde hindernis bijvoorbeeld 4, dan dien je een hole-in -one te slaan wil je deze hindernis met een Albatros maken.
  • Eagle: in dit geval heb je twee slagen minder nodig dan par.
  • Birdie: deze term wordt gebruikt als je 1 slag onder par nodig hebt om je doel te bereiken.
  • Bogey: 1 slag boven par.
  • Double Bogey: 2 slagen boven par.
  • Caddie: dat is de persoon die tijdens de golfwedstrijd de stokken van de golfspeler meedraagt en de speler ook op andere wijzen assisteert, bijvoorbeeld met het aangeven van de juiste club. Of bijvoorbeeld met het zoeken naar een kwijtgespeelde golfbal.
  • Heb je bijvoorbeeld een handicap van 20, op een baan van 72 par, dan gebruik je 92 slagen om alle hindernissen af te leggen.

Belangrijke zaken
Bij de opbouw van een golftoernooi wordt naar veel verschillende factoren gekeken. Het aantal deelnemers is belangrijk, voor welke leeftijdsklasse is het toernooi bedoeld, hoeveel hindernissen zijn er en is het toernooi voor professionele spelers of amateurs bedoeld? Ook wordt er gekeken naar het beschikbare prijzengeld en sponsoren die willen bijdragen aan het toernooi. Bij de professionele toernooien, die vaak de naam van de grote sponsoren dragen, zijn de te winnen prijzen niet flauw. Grote autofabrikanten sponsoren bijvoorbeeld een toernooi en stellen dan voor de winnaar een auto ter beschikking. Verder is het uiteraard ook ten zeerste van belang dat het terrein goed onderhouden is en er netjes uitziet. Een golfterrein beslaat over het algemeen erg veel ruimte, waarbij veel gras te vinden is dat natuurlijk gemaaid moet worden. Op sommige stukken is het langer dan op andere, dit heeft ook te maken met de plekken waarop meer gespeeld en gelopen wordt. En het is ook handig om te kunnen zien waar de bal heen geslagen dient te worden. Bunkers worden vaak kunstmatig aangelegd op een golfterrein en liggen er van origine dus niet. Ook is de ruimte voor het publiek belangrijk, want deze willen natuurlijk niets van de wedstrijd missen. Bij grote toernooien kunnen de spelers de wedstrijd volgen op schermen vanaf een tribune, maar kunnen vaak ook meelopen zodat ze zicht op de afzonderlijke holes hebben.

Duur wedstrijd en benodigde slagen

Een golftoernooi kan bestaan uit 9 of 18 holes. Daarbij wordt aan het begin gekeken wat de handicap van iedere speler is, zodat het wel een eerlijke strijd vormt. Wanneer de ene speler bijvoorbeeld een handicap heeft van 20, wordt deze opgeteld bij de par die voor alle hindernissen samen is bepaald. Is op een golfbaan van 18 hindernissen de par gesteld op 72, dan kan daar de handicap van de speler bijgeteld worden en komt deze op 92. Dat betekent dat de verwachting is dat hij 92 slagen nodig zal hebben om het volledige parcours af te leggen. Als hij tegen een tegenstander speelt met een handicap van bijvoorbeeld maar 5, zou het niet eerlijk zijn omdat deze al met een voorsprong van 15 slagen minder start. Daarom begint de wedstrijd in het golf met het berekenen van de handicap, zodat alle spelers evenveel kans maken om te winnen. Sommige toernooien duren langer dan een dag en beslaan soms zelfs een heel weekend. Hierbij wordt op de ene dag bijvoorbeeld maar de helft van het totale parcours afgelegd en op de volgende dag de rest. Als er twee spelers met het minste aantal slagen gelijk eindigen, wordt er een beslissingsronde gespeeld om zo de uiteindelijke winnaar van het toernooi te kunnen bepalen.

Professionals

Er bestaan golftoernooien in alle soorten en maten maar het belangrijkste onderscheid dat er gemaakt kan worden is dat tussen de toernooien voor professionals en die voor amateurspelers. Over de hele wereld worden grote prestigieuze toernooien gehouden waaraan topspelers uit de hele wereld kunnen deelnemen. Bekende golftoernooien in Nederland kennen vaak grote sponsoren, hetgeen duidelijk terug te zien is in de naam van deze toernooien. Zo worden bijvoorbeeld de volgende toernooien georganiseerd: Dutch Open, KLM Golf Open, KLM Dutch Open 2016, KLM Platinum Open en zo zijn er nog veel meer te noemen. Deze toernooien worden door professionals gespeeld en er zijn grote prijzen mee te verdienen. Er worden ook regelmatig golftoernooien georganiseerd waarbij de opbrengst voor een goed doel is. Zeer bekende toernooien in het buitenland zijn de Masters en US Open in de Verenigde Staten.

Amateurs en Olympische Spelen

Ook als amateurgolfer kun je meedoen aan golftoernooien. Je kunt op internet een kalender vinden waarop alle golftoernooien die gehouden worden, staan aangegeven. Deze worden ook het hele jaar door georganiseerd en je hoeft voor sommige toernooien niet eens lid te zijn van een club om jezelf te kunnen aanmelden voor deelname. Aan sommige toernooien bij golf kun je als individuele speler meedoen, maar er bestaan ook toernooien waaraan je als team kunt deelnemen. Golf is voor alle leeftijden, zo worden er bijvoorbeeld ook toernooien gehouden voor senioren. Behalve deelname aan een golftoernooi bestaan er ook golfvakanties en arrangementen. Golf behoorde aan het begin van de vorige eeuw ook tot de Olympische Spelen. In 1900 namen er zowel mannen als vrouwen deel aan het onderdeel golf, vier jaar later alleen mannen. In 2009 werd besloten dat golf, na jaren van afwezigheid, weer terug zou keren op het Olympisch programma en in 2016 werd het voor de eerste keer na meer dan 100 jaar weer beoefend tijdens de Zomerspelen in Brazilië.

Eerste keer wedden op golf

Als je de professionele golfsport volgt, kun je het voor jezelf ook een stukje spannender maken door een weddenschap erop af te sluiten. Je kunt ook live wedden op een golfwedstrijd, hetgeen voor extra spanning zorgt zolang de wedstrijd duurt. Je wilt dan natuurlijk niet alleen graag weten wie de wedstrijd gewonnen heeft, maar ook of je weddenschap iets opgeleverd heeft. Zoals bij andere sporten waar je online op kunt wedden, kun je, na inschrijving bij een bookmaker, na de eerste weddenschap een bonus ontvangen. Het is uiteraard wel de bedoeling dat je deze bonus weer gebruikt om bij dezelfde bookmaker op nieuwe weddenschappen in te zetten. Als je de eerste fase voorbij bent, kun je zelf kiezen waarop je je geld wilt inzetten. Zorg er altijd voor dat je eerst goed bestudeerd welke spelers in vorm zijn, of het terrein hen ligt en bekijk alle andere factoren die van invloed zijn op de uitslag van een golftoernooi. Bedenk ook wat je hoofddoel is als je wilt wedden op golf. Wil je zoveel mogelijk winst behalen, dan kun je ervoor kiezen om op een combinatie van weddenschappen in te zetten.

Mogelijkheden voor wedden op golf

In het geval van de golfsport kun je bijvoorbeeld wedden op welke speler het toernooi gaat winnen en hoeveel slagen hij daarvoor nodig heeft. Of je wedt op hoeveel keer een specifieke speler een Birdie zal gaan slaan, of een Eagle. Een combinatie van meerdere weddenschappen is veelal ook mogelijk. Dit geeft je meer kansen om winst te maken, maar zal ook meer kosten bij de inleg. Het voordeel van online wedden is dat het volkomen legaal is en dat je, als je wilt, anoniem kunt blijven. Niemand hoeft te weten dat jij een gokje gewaagd hebt op een golfwedstrijd als jij dat niet wilt. Vind je het echter wel leuk om dit met iemand te delen, dan zijn er ook mogelijkheden genoeg om samen met vrienden te wedden. Wanneer je groot fan van de golfsport bent en je weet er veel van af, dan is het natuurlijk leuk om een weddenschap aan te gaan.

Exclusieve bonussen

Opzoek naar de hoogste bonussen van dit moment? Dit is de top 4 van bookmakers met de hoogste bonussen.