Darts

Darts, darten, pijltje werpen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Het doel van het spel is niet moeilijk te begrijpen, je werpt je drie pijlen richting het dartbord en probeert zo’n hoog mogelijk score te behalen. Darten is misschien niet het eerste dat in je naar boven komt wanneer je denkt aan sporten. Binnen de wedbranche is darten echter wel een vrij groot begrip geworden, naarmate de dartwereld zelf ook in volume is toegenomen. De dartsport is waarschijnlijk niet in Engeland ontstaan, maar dit is wel het land waarin deze sport in volle bloei is komen te staan. In de Engelse pubs verschenen de dartborden steeds vaker aan de muur, en daarmee steeg de populariteit van het darten alsmaar verder onder de Engelse bevolking. Deze heeft de sport vervolgens overgeheveld naar andere landen. In de loop van de decennia is darten uitgegroeid tot een daadwerkelijke sport, en zijn er echte kampioenschappen ontstaan omtrent deze bezigheid.

Wedden op Darts

Het wedden op darten wordt steeds populairder in Nederland. Sinds Michael Van Gerwen in bijna ieder kampioenschap als favoriet wordt gezien in de dart gekte ook in Nederland aangekomen. De meest voorkomende weddenschap bij darten is het wedden op de winnaar van een bepaald kampioenschap. Als je een weddenschap afsluit op de favoriete darter zijn de odds lager (dit levert dus minder geld op bij winst) dan wanneer je inzet op de underdog. De kans dat de favoriete darter wint zijn natuurlijk wel groter. Dit is een afweging die jij moet maken. Wij hebben alvast 4 bookmakers op een rij gezet waar je kunt wedden op dartwedstrijden.

De beste bookmakers om te wedden op darts

Het begin van het wedden op darts

Het wedden op dartspellen heeft zich niet zo soepel kunnen ontwikkelen als het darten zelf. Er bestonden echter al wel bookmakers die zich specifiek met darts bezighielden. Maar helaas, door officials in de twintigste eeuw werd gokken verboden. Darten was, naar hun opinie, een kansspel. Het wedden op darten werd dan ook geheel verboden in vele Europese landen. Darten zelf overigens ook, maar dit spel kon men in alle rust spelen in de onopvallende ruimtes van de kroegen. Weddenschappen zorgden echter vaak voor meer trammelant, waardoor men nog wel eens in contact kwam met overheden. Deze reageerden vaak vrij negatief op de weddenschappen, en bestraften degenen die zich hieraan waagden. Uiteindelijk is zowel het darten als het wedden op dartwedstrijden gelegaliseerd. Hierachter schuilt een bekend en geliefd verhaal over een kroegbaas die aan een rechter bewees dat darten geen kansspel is door driemaal achter elkaar een dartpijl in het vak van twintig punten te werpen. Toen de rechter achter elkaar faalde in zijn poging hetzelfde te doen, gaf hij de kroegbaas gelijk.

Een eerlijk spel

Een reden waarom de populariteit van het darten zo enorm is toegenomen, kan gevonden worden in de aard van het spelletje. Darten is namelijk niet puur gebaseerd op het geluk van diegene die het pijltje gooit, maar het gaat er echt om dat de werper ook daadwerkelijk goed is in het werpen van het pijltje. De verschillende vlakken op het dartbord zijn namelijk zodanig verdeeld, dat de vlakken die het moeilijkst zijn om te raken, ook de meeste punten opleveren. Naast het feit dat het spel zo eerlijk in elkaar zit, is er natuurlijk ook nog het feit dat het spel zo simpel is van karakter. Je gooit de pijltjes in de juiste vlakken, en je telt de verdiende punten bij elkaar op. Bovendien heeft darten altijd voor een soort mannelijkheid en stoerheid gestaan. De werper van de pijltjes moet een goede motoriek hebben, zich goed kunnen concentreren, koelbloedig zijn. Bovendien moet diegene de juiste spierkracht hebben om het pijltje effectief in het bord te kunnen gooien. Deze ‘mannelijkheid’ die altijd om het spel heen heeft gehangen, heeft er altijd in geresulteerd dat grote hordes mannen zich achter het spel schaarden en zich er met genoegen aan overgaven.

Darts in Nederland

In Nederland is darten ook steeds populairder geworden als sport. Er bestaan twee belangrijke Nederlandse dartcompetities: de Dutch Open, wat al sinds 1973 bestaat, en de Zuiderduin Dart Masters. Dit laatste toernooi wordt gehouden sinds 1995. Winnaars van deze twee toernooien gaan vaak door naar de overkoepelende internationale toernooien. De meest bekende en prominente onder deze toernooien zijn de Lakeside en het Ladbrokes World Darts Championship.

Darts en wedden

Omdat darten over het algemeen niet zo’n heel bekende sport is, zijn er ook relatief gezien niet zo veel mensen die dartwedstrijden intensief volgen. Dit heeft als resultaat dat er meer research nodig is voor het wedden op dartwedstrijden dan voor het wedden op wedstrijden van de wat bekendere sporten. In de praktijk blijkt dat dit vaak niet zo veel effect heeft op de hoeveelheid wedders op de dartwedstrijden. Deze blijft namelijk nog verbazingwekkend hoog. Blijkbaar zijn mensen weldegelijk bereid om even hun research te doen voordat ze gaan wedden op een darter bij een bookmaker. Dit is dan ook hetgeen dat het wedde op sportwedstrijden zo leuk maakt. Naarmate je al gedurende een langere periode hebt gewed binnen een bepaalde sport merk je dat je steeds meer verstand krijgt van de verhoudingen tussen de teams en de partijen binnen deze sport. Hierdoor win je natuurlijk steeds meer weddenschappen.

Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om een te darten?

De Baan:

Darts - BetGratis.nlOm te beginnen heb je een ruimte nodig waar je de baan kunt aanleggen. De officiële ruimte moet minstens een lengte hebben van 4 meter, 3 meter breed en hoog zijn. Je hebt een aardige schuur nodig wil je aan deze eisen willen voldoen, thuis kan het prima met wat minder ruimte. Om het dartbord op de juiste hoogte te hangen moet de afstand tussen de bullseye en de grond precies 1,73 meter zijn. De afstand tussen de onderkant van het dartbord en de werplijn dient precies 2,37 meter te zijn. De afstand tussen de bullseye en de werplijn zal dan precies 2,93 meter zijn.

 

Het Dartbord:

Dartbord - BetGratis.nlNiet onbelangrijk voor een potje darten is het dartbord. Het bord bestaat uit een aantal vlakken en ringen. De cijfers geven de waarde van de vlakken aan. De ringen dienen als verdubbelaar van de vlakken. De binnenste ring (tripple ring) levert driemaal het puntenaantal op. De buitenste ring (double ring) levert tweemaal het puntenaantal op. In het midden van het dartbord bevinden zich twee kleine ringen. De buitenste van deze twee ringen de “Bull” levert 25 punten op. De binnenste ring de “Bull’s eye” levert 50 punten op.

De Dartpijlen:

De dartpijlen, of darts, zijn de pijlen waarmee op het dartbord geworpen wordt. Een setje dartpijlen bestaat altijd uit 3 dezelfde dartpijlen. Een dart bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt.

De punt is heel simpel gezegd het uiteinde aan de voorkant van de dart. Hiermee prikt de dart zich in het dartbord.

De barrel is het onderdeel dat de werper vasthoudt. Het verbind alle onderdelen van de pijl met elkaar. De zwaarte van de pijl wordt bepaald door het gewicht van de barrel. De barrel kan naast gewicht ook variëren in lengte en breedte. Een darter kiest zijn darts dus voornamelijk op de vorm en gewicht van de barrel.

De shaft is het onderdeel achter de barrel. Deze wordt middels schroefdraad aan de barrel bevestigt en is meestal van plastic of aluminium. De lengte kan variëren. Aan de achterzijde van de shaft zitten drie of vier inkepingen waar de flight in past.

De Flight is eigenlijk een plastic vleugel die de dartpijl stabiliseert tijdens zijn vlucht naar het dartbord.  De flight heeft meest drie of vier vleugels en kan variëren in zowel de lengte als de breedte. dartpijlen - BetGratis.nl

 

TIP: Een dartwedstrijd is van maar 2 factoren afhankelijk, de darters. Voorafgaand aan een dartwedstrijd een weddenschap plaatsen lijkt in eerste instantie wellicht interessant, maar bedenk je dat een wedstrijd snel bepaald kan zijn. Om snel in te kunnen spelen op veranderingen in de wedstrijd raden wij je aan eens na te denken over live wedden. Op deze manier kun je nog weddenschappen afsluiten na de start van de wedstrijd. Zo voorkom je dat door een slechts spelende darter jij je inzet verliest.

Exclusieve bonussen

Wil je een weddenschap plaatsen op een dartwedstrijd? Neem eens een kijkje bij een van deze bookmakers. Naast dat je er kunt wedden op darts krijg je er ook nog eens een zeer riante welkomstbonus.