De wiskunde achter wedden

Bookmakers maken over het algemeen winst. Waarom? Omdat ze vooral goed kunnen rekenen. Spelers kunnen dit ook doen, maar doen dit vaak niet. Hierdoor laten ze veel geld liggen. Als jij snapt hoe je ‘slim’ kunt wedden zul je merken dat je steeds vaker wat geld overhoudt. Om te beginnen moeten we snappen hoe bookmakers hun geld verdienen:

Het verschil tussen bookmakers en spelers

Het komt allemaal hier op neer: Het gaat er niet om dat je 1x wint, het gaat erom dat je vaker wint dan verliest. Als je na 100 weddenschappen met een gelijk bedrag er 51 wint maak je winst. Het verschil tussen bookmakers en spelers is dat je als speler niet altijd het geld hebt voor 100 weddenschappen als je de eerste dertig verliest.

Alleen, hoe weten bookmakers dat ze na 100 wedstrijden 51 keer winnen? En hoe weet jij dat? Het gaat om value. Value is het verschil tussen de kans voor een ploeg om te winnen versus de prijs van de bookmaker. Als de bookmaker meer betaalt dan de kans om te winnen is er value te behalen.

De formule die we gebruiken om de prijs van de bookmaker om te zetten naar de winkans is:

100/odd

een voorbeeld

We snappen als dit nog steeds klinkt als abracadabra. Laten we daarom samen een voorbeeld scenario doorlopen. Stel Feyenoord speelt thuis tegen de Graafschap. We zijn op zoek naar value en schatten de kans op een thuisoverwinning op 70%, de kans dat de Graafschap wint schatten we op 15%. Hoe we dit weten? Hiervoor gebruiken we statistieken van voorgaande jaren. Feyenoord won van de laatste twaalf thuisduels acht keer. Twee keer werd het gelijk en twee keer won de Graafschap. Als we vervolgens kijkens naar de winkansen (odds), dan zien we dat de odd voor de Graafschap 12.00 is. Laten we nu eens onze formule gebruiken:

100 : 12 = 8,33

De odd is een winkans van 8,3% waard, terwijl uit statitstieken blijft dat er een 15% winkans is. We hebben dus een verschil van 6,7% gevonden; de value! Als de wedstrijd nu 100 keer gespeeld wordt tegen 1 euro. Dan leggen we 100 euro in en verdienen we gemiddeld 15×12 = €180!

Zou de winkans bijvoorbeeld 6.50 zijn, dan is de formule als volgt:
100 : 6,5 = 15.38

De winkans is gelijk aan de odd (15.38 versus 15%). Hier valt dus weinig winst te behalen.

Nu zul je denken, het probleem van deze benadering is dat de wedstrijd niet 100x wordt gespeeld, maar slechts eenmaal. En de verlieskans is 85%! Dat maakt op de lange termijn niet uit. Zolang jij inzet op wedstrijden met value, dan zul je op de lange termijn winst maken. Al heeft niet iedereen hier een budget voor. Wat belangrijk is en wat je uit dit artikel moet halen is dat je odds gaat zien als de uitkomst van kansberekeningen door bookmakers. Op deze manier kun je ontdekken waar de bookmaker value laat liggen die jij kunt oppikken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.